Górnołużyckie Stowarzyszenie Pszczelarzy w Zgorzelcu

Nasze pasieki

Nasze pasieki - tu mamy mini strony, wizytówki niektórych pasiek, których właścicielami są członkowie Górnołużyckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy w Zgorzelcu. Poszczególni pszczelarze przedstawiają tu swoje pasieki, swoje osiągnięcia.

W naszym stowarzyszeniu mamy różnych pszczelarzy prowadzących małe pasieki, średnie, duże, używających różnych uli. Wszystkich jednak łączy jedno: miłość do pszczół.

Wykaz pasiek w kolumnie po lewej stronie według kolejności alfabetycznej.

Teresa, Brunon Andrzejak

Gospodarstwo Pasieczne „Za stawem”
Teresy i Brunona Andrzejak
Trójca 114, gmina Zgorzelec
tel. 075/612 05 15
kom. 668 455 515

Prowadzimy pasiekę od 50 lat.

Numer weterynaryjny pasieki: 022501

Podstawowe dane o pasiece:

Przegląd rodzin pszczelich w naszej pasiece

Gospodarstwo pasieczne prowadzone jest przez mistrzów pszczelarskich tj. Teresę i Brunona Andrzejak.

Nasza pasieka zlokalizowana jest wśród pól, lasów i łąk. Oprócz bogatej ofert sprzedaży miodów, posiadamy również w ciągłej sprzedaży Propolis ( kit pszczeli). W swojej pracy dysponujemy wysokiej klasy sprzętem pszczelarskim ze stali nierdzewnej, nasza pracownia spełnia wymogi sanitarne.

Zdobyte tytuły pszczelarskie:

Zima w naszej pasiece.

Opracował: Brunon Andrzejak

Do góry

Paweł Polakiewicz

Pasieka „Izerski Pszczelnik”
Smolnik 54
59-820 Leśna
Tel. 600 579 527
Mail: polaczek78@gmail.com
Strona facebook: https://www.facebook.com/Pasieka.Izerski.Pszczelnik

Podstawowe dane o pasiece:

Pomysł na pszczelarzenie powstał kilka lat temu, w poszukiwaniu zajęcia będącego „odskocznią” od mojej codziennej pracy zawodowej, jednak pozostawał on tylko w „sferze planów”.
Dopiero poznanie w roku 2013 pana Marka Przybysza pozwoliło pomysły urealnić – dzięki jego pomocy i wsparciu.
Pasieka „Izerski Pszczelnik” położona jest wśród łąk, lasów i pól przepięknego pogórza izerskiego niedaleko miejscowości Leśna w powiecie lubańskim.
W Izerskim Pszczelniku chcemy koncentrować się na tworzeniu naturalnych produktów pszczelich - przede wszystkim miodu, ale także innych takich jak ziołomiody, pyłek czy wosk - czas pokaże.



Opracował: Paweł Polakiewicz

Do góry

Marek Przybysz

Marek Przybysz
Pasieka "Palce lizać"
Jerzmanki 124
tel. 604218851
       756120401

Podstawowe dane o pasiece:

Moja pasieka położona jest w pobliżu Zgorzelca, we wsi Jerzmanki. Wsi która może poszczycić się największą liczbą rodzin pszczelich na terenie Górnych Łużyc.
Pomimo bardzo dobrej i różnorodnej bazy pożytkowej w okolicach Jerzmanek, duże zagęszczenie pasiek wymusza prowadzenie gospodarki wędrownej.
W trakcie sezonu pasieka dzielona jest i rodziny pszczele przewożone są na pożytki odległe nawet o kilkadziesiąt kilometrów.
Umożliwia to produkcję miodów odmianowych, takich jak: rzepakowego, akacjowego, lipowego, gryczanego, nawłociowego, wrzosowego, a w latach występowania spadzi również nektarowo-spadziowego.
W pasiece pozyskiwany jest także wosk i propolis.
Olbrzymią korzyścią, jaką osobiście czerpię z pracy w pasiece, jest możliwość obcowania z naprawdę piękną i różnorodną przyrodą Górnych Łużyc.

Miód, palce lizać

W mojej pasiece produkowane są naprawdę pyszne miody - palce lizać.

Pasieka na rzepaku

Pasieka na rzepaku.

Na wrzosowisku

Na wrzosowisku.

Nawłoć kanadyjska

Na nawłoci.

Podczas pracy w pasiece obserwowany jestem z ukrycia przez wielu miłych gości.

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie.

Opracował: Marek Przybysz      Zdjęcia: Marek Przybysz

Do góry


Edmund Rostkowski

Pasieka Rostkowski Wrociszów Dolny

Pasieka "Rostkowski", Wrociszów Dolny

“ Multi multa sciunt, nemo omnia.”
“Wielu wie dużo, nikt nie wie wszystkiego."

Podstawowe dane o pasiece

Moje pszczelarzenie rozpoczęło się w 1985 roku, od opieki nad trzema rodzinami pszczelimi. Następne lata to zdobywanie wiedzy i doświadczenia przy prowadzeniu powiększającej się pasieki. Pomocna tu była zgromadzona pszczela biblioteka składająca się z ponad stu pozycji książkowych, kilkudziesięciu roczników "Pszczelarstwa", "Pszczelarza Polskiego", "Pasieki".

Poświadczeniem zdobytej wiedzy i umiejętności są zdobyte tytuły:

  1. wykwalifikowanego pszczelarza

  2. mistrza pszczelarza
Pasieka Rostkowski, Wrociszów Dolny

Pszczoły i człowiek

K. Brodziński

Wychwalał siebie człowiek opatrując ule,
- Jakto ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule,
- Prawda, rzekły, lecz dobroć z jakiego powodu?
Alboż dla nas to robisz? dla naszego miodu!



Pasieka położona jest na uboczu wsi Wrociszów Dolny na Ziemi Łużyckiej (4km do Nysy Łużyckiej), 12km od Zgorzelca. Wokół pasieki brak intensywnie uczęszczanych dróg oraz obiektów przemysłowych. Przeciwnie, pasiekę otaczają sady, łąki, pastwiska, pola uprawne, nieużytki, lasy i zakrzewienia. Takie położenie wybitnie sprzyja pozyskiwaniu produktów pszczelich wysokiej jakości.

Podstawowe produkty pozyskiwane dotychczas w pasiece to przede wszystkim miód: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, gryczany oraz pewne ilości pyłku i propolisu.

Jesień w pasiece. Edmund Rostkowski

Zapraszam na moje strony internetowe:

Opracował: Edmund Rostkowski


Do góry

Emil Mariusz Szymański

Pasieka Pszczelarska
Emil Mariusz Szymański
Bielawa Dolna 28/1
59-930 Pieńsk

Podstawowe dane o pasiece:

Moja przygoda rozpoczęła się od gospodarowania w dwóch ulach Dadanta. Chciałem sprawdzić czy spodoba mi się pszczelarzenie... Spodobało i to bardzo.
W ciągu krótkiego czasu, przeczytaniu wielu artykułów i książek rozpocząłem eksperymentować w pasiece i w miarę możliwości rozwijać siebie i pasiekę. Po dwóch latach rozpocząłem pracę na ramce wielkopolskiej i ulach stojakach. Przy słabych pożytkach letnich w mojej okolicy sprawdziły się lepiej niż duże ramki Dadanta.
Podglądając pracę mistrzów wprowadziłem kilka podejrzanych pomysłów z lekką nutą ostrożności, ale i ciekawością rezultatów. Praca dyplomowa
W roku 2010 rozpocząłem pracę nad pracą magisterską, która była owocem mojej pasji do pszczół i studiów na kierunku zarządzanie. Praca magisterska została napisana i obroniona w 2011 roku na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu pod tytułem "Marketing-mix na tle pszczelarstwa w Polsce".
Wywołała ona zainteresowanie ze strony profesorów, ale także studentów z mojego roku, znajomych. Pod koniec roku 2012 otrzymałem propozycję publikacji jej w formie elektronicznej. Link do strony z moją pracą magisterską:
Marketing-mix na tle pszczelarstwa w Polsce
Praca powstała przy udziale pszczelarzy z terenu powiatu zgorzeleckiego. Zainteresowanie tą tematyką zainspirowało mnie do dalszych badań w aspekcie ekonomicznych i sozoekonomicznych czynników oddziałujących na gospodarowanie w pasiekach. Tej tematyce chciałbym poświęcić swój doktorat na Wydziale EZiT w Jeleniej Górze, który jest częścią Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

W roku 2012 pasieka na koniec września liczyła 24 rodziny i wymagała zlokalizowania w dwóch miejscowościach. Część odkładów wykonuję samodzielnie, część kupuję. Ule w wolnych chwilach wykonuję samodzielnie na podstawie wzoru użyczonego przez jednego z moich lokalnych "mentorów".

Od sezonu 2013 planowane jest także pozyskanie miodu rzepakowego. Bogata oferta miodów uzyskana jest dzięki umieszczeniu rodzin pszczelich w dwóch lokalizacjach. Pierwsza to teren przy lesie z małą ilością pól uprawnych a druga lokalizacja znajduje się w otoczeniu pól uprawnych.

Moja pracownia.

Praca w pasiece.

Pszczoły na wylotku.

Jedna z moich pasiek.

Pracując z pszczołami człowiek zapomina o wszystkim co go trapi, rozpływa się w zapachu miodu, wosku i propolisu prosto z ula. Jest w niebie - spokojny, pokorny i szczęśliwy.

Opracował: Emil Szymański    Zdjęcia: Emil Szymański

Moje pszczółki w czasie ciężkiej pracy na wrzosowisku i ich produkty
w obiektywie Pauliny Grabuńczyk

Do góry